Gyros (udtales “YEE-rows”) er en klassisk græsk street food ret, som normalt laves med krydret og grillet kød, serveret i en blød pita med friske grøntsager og en cremet dressing. Men du behøver ikke kød for at nyde denne lækre ret! Med den rette krydring og tilberedning kan svampe give den samme saftige og umamirige oplevelse. I denne opskrift bruger vi svampe som portobello, østershatte eller shiitake og marinerer dem med Middelhavs-krydderier og rister dem, indtil de er perfekt karamelliserede. Kombineret med sprøde grøntsager, en frisk vegansk tzatziki og lun pita får du et velsmagende og mættende måltid.
Hvorfor Svampe?
Svampe har en naturlig kødfuld tekstur og absorberer marinader fantastisk, hvilket gør dem til et ideelt plantebaseret alternativ til traditionelt gyro-kød. De er også fyldt med antioxidanter, fibre og vigtige næringsstoffer som B-vitaminer og kalium.
Tips & Variationer
- Mere Spice? Tilsæt chiliflager eller harissa til marinaden for ekstra varme.
- Glutenfri Version? Brug glutenfri pita eller servér svampene i en salatbowl.
- Mere Protein? Tilføj sprøde kikærter eller marineret tofu for et endnu mere mættende måltid.
Disse veganske svampegyros er beviset på, at plantebaseret mad kan være fuld af smag og lækre teksturer. Perfekte til en nem aftensmad eller som meal-prep til ugen!

Svampe-Gyros
Svampe-Gyros er en smagfuld plantebaseret version af den græske klassiker, hvor marinerede og ristede svampe kombineres med friske grøntsager og cremet vegansk tzatziki i en lun pita. En nem og lækker ret, der mætter og tilfredsstiller!
Ingredients
Marinerede svampe
- 400 g svampe (portobello, østershatte eller shiitake)
- 2 spsk olivenolie
- 2 spsk sojasauce (eller tamari for en glutenfri version)
- 1 spsk citronsaft
- 2 fed hvidløg, presset
- 1 tsk tørret oregano
- 1 tsk røget paprika
- ½ tsk spidskommen
- ½ tsk sort peber
Tzatziki
- 2 dl usødet plantebaseret yoghurt, Greek style
- ½ agurk, revet og drænet for væske
- 1 spsk citronsaft
- 1 fed hvidløg
- 1 spsk frisk dild, hakket
- Salt og peber efter smag
Øvrige ingredienser
- 4 græske fladbrød eller pita (varmet eller let ristet)
- Pommes frites (valgfrit)
- Fintsnittet icebergsalat
- Cherrytomater, halverede
- Rødløg, tynde skiver
- Frisk persille og/eller dild, til topping
Instructions
- Marinér svampene: Rens og skær svampene i tynde skiver. Rør olivenolie, sojasauce, citronsaft, hvidløg og krydderier sammen i en stor skål. Vend svampene i marinaden og lad dem trække mindst 20 minutter (eller op til en time for mere smag).400 g svampe (portobello, østershatte eller shiitake), 2 spsk olivenolie, 2 spsk sojasauce (eller tamari for en glutenfri version), 1 spsk citronsaft, 2 fed hvidløg, presset, 1 tsk tørret oregano, 1 tsk røget paprika, ½ tsk spidskommen, ½ tsk sort peber
- Tilbered svampene: Forvarm ovnen til 200 ℃ eller varm en stor pande op ved middelhøj varme. Fordel svampene på en bageplade med bagepapir og bag dem i 20-25 minutter, vend halvvejs. Alternativt kan du stege dem på panden i 8-10 minutter, indtil de er gyldne og let sprøde.
- Lav tzatzikien: Mens svampene tilberedes, blandes alle ingredienserne til tzatzikien i en skål. Smag til med salt og citronsaft, og lad den trække et par minutter.2 dl usødet plantebaseret yoghurt, Greek style, ½ agurk, revet og drænet for væske, 1 spsk citronsaft, 1 fed hvidløg, 1 spsk frisk dild, hakket, Salt og peber efter smag
- Saml dine gyros: Lun brødene og smør dem med et generøst lag tzatziki. Tilføj svampe, pommes frites, salat, tomater og rødløg. Drys med friske krydderurter og en smule citronsaft.
- Fold og nyd: Hvis du bruger fladbrød, fold brødene omkring fyldet og pak dem evt. ind i bagepapir eller folie for nem håndtering. Servér straks og nyd!
Notes
